Consent choices
top of page

Bouwt jouw bedrijf mee aan het publieke laadnetwerk?

VDV1990-General-impression-with-red-carpet.jpg

Om de transitie naar elektrisch rijden te laten slagen, is een voldoende groot laadnetwerk essentieel. Ook bedrijven kunnen hierbij hun steentje bijdragen. De ideale toekomst? Laadpunten die in beide richtingen kunnen laden: van het stroomnet naar de auto en omgekeerd. In Utrecht test Hyundai nu al het energienet van de toekomst.

In heel België zijn er vandaag 22.340 publieke laadpunten, waarvan 17.653 in Vlaanderen, 1.977 in Brussel en slechts 2.710 in Wallonië. Daarmee doet ons land het niet zo slecht als vaak wordt gedacht in verhouding tot het aantal elektrische wagens op de weg. Er zijn wel duidelijk regionale verschillen: Wallonië loopt achter. En aangezien de elektrische auto alsmaar populairder wordt, zal de infrastructuur mee moet groeien.

LEES OOK:

Laden voor buurtbewoners


Hierin kunnen bedrijven een belangrijke rol spelen. Als extra service voor de klanten is het interessant om een laadpaal te installeren op de parking. Zo kunnen de klanten de batterij van hun wagen opladen tijdens het winkelen. En die laadpunten kunnen buiten de openingsuren ook dienstdoen voor buurtbewoners met een elektrische wagen. Denk bijvoorbeeld aan Colruyt Group, dat aan zijn hoofdzetel in Halle het grootste semipublieke laadplein van ons land gebouwd heeft. Ook buurtbewoners mogen dit gebruiken.

VDV1984.jpg

200 procent aftrekbaar


De overheid rekent duidelijk ook op de bedrijven om een netwerk van semipublieke laadpunten uit te bouwen. Het was nog nooit zo voordelig om als bedrijf een laadpaal te plaatsen. Nog tot 31 maart 2023 kun je als bedrijf rekenen op 200 procent fiscale aftrekbaarheid wanneer je een laadpaal installeert. Daarna wordt het 150 procent. Hier is een belangrijke voorwaarde aan gekoppeld, namelijk dat de laadpaal ook publiek toegankelijk is voor derden, tijdens of na de openingsuren van het bedrijf. Op die manier hoopt de federale overheid de uitbouw van de laadinfrastructuur te versnellen. Als bedrijf is het een extra service voor de klanten, kun je bijdragen tot de buurt en profileer je je als ecologisch bewust.

hyundai-we-drive-solar-launch-utrecht-1921_.jpg

Bidirectioneel laden


Kijken we al even verder in de toekomst, dan wordt bidirectioneel laden ongetwijfeld een slimme manier om de energievoorziening te verbeteren en elektrisch rijden breed toegankelijk te maken voor iedereen. Deze laadpunten kunnen in twee richtingen laden: van het stroomnet naar de auto en omgekeerd. Hyundai speelt op dit vlak een voortrekkersrol.


Vandaag is het met de vehicle-to-load-functie (tot 3,6 kW) in de IONIQ 5 en IONIQ 6 al mogelijk om stroom te leveren aan externe apparaten. Maar vehicle-to-grid (V2G) gaat nog een stap verder. Hiermee kan de elektrische wagen in de toekomst ook als batterij voor je huis gebruikt worden of deel uitmaken van een geconnecteerde stad.


In het Nederlandse Utrecht is Hyundai samen met de lokale mobiliteitsprovider We Drive Solar bezig met een interessant proefproject rond het energienet van de toekomst. 25 (en binnenkort zelfs 150) exemplaren van de IONIQ 5 werden voorzien van vehicle-to-grid-technologie zodat ze bidirectioneel kunnen laden en dus ook stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Het doel is om van Utrecht de eerste de regio ter wereld te maken met een bidirectioneel energie-ecosysteem. Stel je voor dat dit in elke stad mogelijk zou zijn ...

Op zoek naar een betrouwbare partner voor jouw wagenpark?
Ontdek alles over elektrisch rijden bij Hyundai

Heading 1

bottom of page