Consent choices
top of page

Wat heb je nodig in je thuiskantoor?

wat_heb_je_nodig_thuiskantoor.jpg

Werk je als ondernemer van huis uit of moet je regelmatig thuiswerken? Dat kan het best in een apart thuiskantoor. Hoe ziet het thuiskantoor eruit en wat mag er niet in ontbreken?

Waar maak je een thuiskantoor?
 

Wie al eens noodgedwongen aan de keukentafel heeft moeten thuiswerken, zal het beamen: een thuiskantoor in een aparte ruimte is ideaal. Als je in je woning een extra slaapkamer hebt, kun je die daarvoor gebruiken. Heb je geen aparte ruimte, probeer dan een ruimte in een andere kamer af te bakenen met verplaatsbare elementen zoals scheidingswanden.
Let in elk geval op de verlichting. Indirect licht is het beste om beeldschermwerk te doen en documenten te lezen. Indirecte verlichting betekent dat er geen felle lichtbronnen, zoals de zon of lampen, in je gezichtsveld staan of door je scherm worden weerkaatst. Een gewone plafondlamp met een neutrale kleur is ideaal. Daglicht dat van achteraan of zijdelings komt, is ook goed. Een paar planten zorgen voor een frisse toets.

Welk bureau voor je thuiskantoor?

Als je veel beeldschermwerk doet, moet je er goed op letten dat je bureau niet te hoog of te laag staat. Anders moet je je armen te hoog of te laag houden om het toetsenbord te bedienen, en dat kan op de termijn tot pijnlijke RSI-klachten leiden. Kantoormeubelen worden nog te vaak gemaakt op de ideale hoogte om met pen en papier te werken. Voor beeldschermwerk staat het werkblad dan meestal te hoog.
Hoe bepaal je de ideale hoogte? Vertrek vanuit je bureaustoel: als je daar ontspannen op zit, houd je je boven- en onderarm in een hoek van negentiggraden en houd je je handpalmen plat. Je toetsenbord zou nu net onder je vingers moeten liggen. Afhankelijk van hoe groot je bent, kan dat 62 tot 82 centimeter zijn. Heb je al een bureau waarvan het werkblad te hoog is, gebruik dan een toetsenbordlade om het toetsenbord lager te plaatsen.
Lang stilzitten is niet gezond. Je zou daarom kunnen opteren voor een stabureau. Als je het niet ziet zitten om de hele dag te staan, kun je kiezen voor een verstelbaar bureau.

Welke computer voor je thuiskantoor?

Tenzij je alleen maar op een vaste plek werkt, is een laptopcomputer vandaag een slimmere keuze dan een desktop-pc. Maar een laptop is niet ideaal om uren aan een stuk op te werken: doordat het scherm en toetsenbord aan elkaar vasthangen, moet je voorovergebogen zitten om vlot te kunnen typen, en dat belast je nekspieren. Idealiter staat je beeldscherm zo dat de bovenste rand op ooghoogte komt.

De juiste hoogte

Er zijn twee oplossingen om je scherm op de juiste hoogte te brengen als je met een laptop werkt. Ofwel gebruik je een laptopstandaard zodat het laptopscherm op de juiste hoogte staat, en sluit je een extern toetsenbord en muis aan die op armhoogte liggen. Een draadloos toetsenbord en muis verminderen daarbij het aantal kabels dat je dan nodig hebt. Ofwel leg je de laptop op de goede hoogte, en sluit je een extern scherm aan dat op de juiste hoogte staat. Het voordeel daarvan is dat je een compacte laptop met 13- of 14-inch scherm kunt combineren met een groter beeldscherm zoals een 24- of 27-inch monitor.

Handige accessoires

Naast het al vermelde externe toetsenbord en muis zijn er nog andere accessoires die thuiswerken met de computer aangenamer maken. Een dockingstation is handig om allerlei randapparatuur met een laptop te verbinden zonder dat je telkens alle kabels opnieuw moet aansluiten. Omdat videocalls vandaag zo alomtegenwoordig zijn, investeer je best ook in een goede webcamera - eventueel samen met een ledlamp om jezelf beter te belichten. Een draadloze hoofdtelefoon met ingebouwde ruisonderdrukking (noise cancelling) laat je toe om naar muziek te luisteren zonder anderen te storen, en blokkeert vervelende omgevingsgeluiden.

Vergeet niet te back-uppen

Je laptop bevat je professionele leven. Daarom moet je er een back-up van maken. Dat kan op een externe harde schijf in combinatie met de Back-up- en herstelfunctie in Windows of Time Machine-functie mac OS. Documenten waaraan je werkt, kun je ook bewaren in een cloudservice zoals OneDrive, Dropbox of iCloud. Zorg er dan wel voor dat je een lokale kopie op je laptop hebt staan, voor het geval dat je internetverbinding wegvalt.

Internet voor je thuiskantoor

De meeste internetproviders hebben een apart aanbod voor zakelijke gebruikers waar internettoegang, mobiel bellen en data, en eventueel vaste telefonie en digitale televisie gebundeld zijn.


De router die de internetprovider bij je installeert, heeft WiFi ingebouwd, zodat je meteen een draadloos thuiswerk hebt. Als je vaststelt dat er haperingen optreden bij videocalls of andere toepassingen die veel bandbreedte vragen, kan het beter zijn om je computer rechtstreeks met de router te verbinden met een Ethernet-kabel.

LEES OOK:

bottom of page