Consent choices
top of page

Daarom kiezen zakelijke rijders vooral voor een elektrische auto

kona-white.jpg

Zelf rijdt hij vandaag nog met een diesel, maar voor zijn volgende bedrijfswagen gaat fotograaf Rudolf van der Ven elektrisch. Een roadtrip door Frankrijk met de Hyundai KONA Electric wist hem helemaal te overtuigen.

Steeds meer bedrijven en zelfstandigen ontdekken de voordelen van elektrisch rijden. Uiteraard geeft het fiscale voordeel vaak de doorslag. Een elektrische bedrijfswagen is 100 procent aftrekbaar dankzij de nuluitstoot van CO2. Over enkele jaren wordt dat zelfs een voorwaarde om überhaupt nog van dit voordeel te kunnen genieten.

Lagere verbruikskosten

Volgens autoliefhebber Rudolf van der Ven, die op reis ging met een Hyundai KONA Electric, spelen er nog meer factoren mee. “Kijk naar de huidige brandstofprijzen. De reiskosten met de KONA Electric liggen zeker lager dan die van een auto met verbrandingsmotor. Voor een reis naar Italië met een elektrische wagen vorig jaar bedroegen de totale kosten 147 euro voor 3.000 kilometer. Da’s nagenoeg de prijs voor één volle brandstoftank.”

Acht jaar batterijgarantie

Rudolf wijst ook op de lagere Total Cost of Ownership van een elektrische auto. “Je moet altijd de langetermijnkosten bekijken en een elektrische auto vergt minder onderhoud. Ook de batterij gaat even lang mee als de levensduur van de auto.” Hyundai heeft er zelf ook vertrouwen in, want op de batterij van de KONA Electric krijg je acht jaar of 160.000 km fabrieksgarantie.

De compacte SUV KONA Electric is een populaire auto in bedrijfsvloten. Met een aankoopprijs tussen 36.499 en 43.999 euro en aantrekkelijke leasevoorwaarden is deze SUV relatief toegankelijk. De actieradius bedraagt tussen 305 en 484 km (WLTP). Het viel Rudolf trouwens op dat de boordcomputer van de KONA Electric de actieradius betrouwbaar weergeeft.

kona-electric.jpg

LEES OOK:

Comfortabel

Deze zomer trok hij naar het Franse dorpje Pompaire. Goed voor zo’n 1.600 km en meer dan genoeg om de kwaliteiten van de auto te ontdekken. “Meestal zijn elektrische wagens hard geveerd maar de KONA Electric is zacht. Het voelt alsof je op een kussen rijdt.”

Ook de grote kofferruimte van de KONA Electric komt beroepsfotograaf goed van pas (332 tot 1.114 liter). “Ik leg vaak grote afstanden af, daarom zijn ook veiligheidsfeatures belangrijk, zoals de adaptieve snelheidsregelaar en rijstrookassistent. Op de terugweg hebben we de volledige rit met deze Highway Driving Assist gereden. Ik kijk er nu al tegenop om weer in mijn eigen wagen te stappen (lacht)”

bottom of page