Deze kmo gaat stap voor stap helemaal elektrisch

Heel wat bedrijven staan de komende jaren voor de omschakeling naar een volledig elektrisch wagenpark. Communicatiebureau All Colors of Communication is nu al volop bezig met die switch en dat is een bewuste keuze. “We nemen de vlucht vooruit en hebben nu al de juiste partners leren kennen”, vertelt managing director Kristof De Roeck.
Bij All Colors of Communication, een kmo met 47 medewerkers, vormt technologie de rode draad. “We werken voor drie specifieke sectoren: technologie-, auto- en HR-bedrijven. Technologie is hierin telkens de trigger”, zegt Kristof De Roeck. Dat het bedrijf ook met zijn wagenpark vooroploopt, hoeft dan ook niet te verbazen. “Van onze 25 wagens zijn er nu al 12 volledig elektrisch. We hebben besloten om full electric te gaan. Eind 2023 willen we afscheid nemen van de laatste auto met verbrandingsmotor in onze vloot.”
De gunstige fiscaliteit is niet de hoofdreden voor All Colors of Communication om voor elektrische wagens te kiezen. “In theorie hadden we daarvoor nog tijd tot 2026 (vanaf 1 januari 2026 zijn nieuwe, niet-emissievrije bedrijfswagens niet meer fiscaal aftrekbaar, n.v.d.r.). We werken vaak voor internationale bedrijven en die vragen ook hoe wij zelf omgaan met sustainability. Met ons wagenpark kunnen we een inspanning leveren.”
Waarom schakelt het bedrijf nu al over? “Elke transitie gaat gepaard met kinderziektes. We wilden er als bedrijf vooral voor zorgen dat we tegen 2026 volledig up and running zijn. Dat betekent niet alleen dat onze wagens elektrisch zijn, maar ook dat onze medewerkers het dan al gewoon zijn. Bij ieder personeelslid met een elektrische wagen installeren we thuis een laadpaal. Stel dat je in 2026 plots moet omschakelen, dan moet je die hele leercurve nog doorlopen. Nu doen we het gefaseerd. Er komen er ongeveer tien elektrische wagens bij per jaar en dat is perfect doenbaar”, vertelt Kristof De Roeck.

LEES OOK:
Juiste partner
Als bedrijf is het belangrijk om met betrouwbare leveranciers in zee te gaan. “Je leert de juiste partners kennen. Met wie kun je op lange termijn de baan op en met wie niet? Zo zijn we bijna vier jaar geleden bij Hyundai terechtgekomen. We hebben een vaste contactpersoon in hun fleetteam die we kunnen bellen als we bijvoorbeeld een auto nodig hebben, een testrit willen doen of een probleem hebben. Iedereen heeft er dezelfde drive: we lossen het gewoon op.”
Andere mindset
Intussen telt het wagenpark van All Colors of Communication al heel wat verschillende Hyundai-modellen, waaronder de i30, de i30 Fastback, de KONA Electric, de TUCSON en de IONIQ 5. Geleidelijk stappen alle medewerkers over op een elektrische wagen, wat soms een grote aanpassing is.
“Dat is hetzelfde als iemand die altijd geschreven heeft op papier en nu alles op de computer moet noteren. Het is een kwestie van mindset en voldoende informatie. Ik merk dat de jonge garde er vlotter mee omgaat dan de mensen die al lang met een diesel of benzine rijden. Maar als je nu zou vragen of ze willen terugkeren naar diesel of benzine, ben ik er vrij zeker van dat niemand dat nog wil. De medewerkers hebben het gemak ontdekt van automatisch schakelen, one pedal driving (versnellen en vertragen met één pedaal, n.v.d.r.) en rijden zonder lawaai.”

Niet alleen rijbereik
Kristof De Roeck wijst bovendien op een sterk punt van de IONIQ 5: de uitstekende laadsnelheid. “Velen kijken alleen naar het rijbereik. Maar het aantal keren dat je pakweg 300 km overschrijdt op een dag, is voor de meeste bestuurders op één hand te tellen. Tijdens een lange reis moet je sowieso stoppen. En dan wordt de laadsnelheid cruciaal. Wanneer je op vakantie gaat, is er een groot verschil tussen 20 of 45 minuten aan de laadpaal wachten.”
Laadpaal
Tot slot heeft Kristof De Roeck een tip voor kmo’s zonder eigen laadmogelijkheden. “We huren op drie locaties een kantoor, in Kobbegem (Asse), Dendermonde en Temse. Omdat we nergens een privéparking hebben, kunnen we zelf geen laadpalen plaatsen. Toen we besloten ons wagenpark te elektrificeren, heb ik contact opgenomen met de gemeente Kobbegem om een laadpaal te vragen recht voor de deur, waar een openbare parking is. Ik heb nog nooit zo snel een go gekregen (lacht). Veel gemeentes wachten op iemand die zo’n laadpaal effectief kan gebruiken. In Temse stond er al een laadpaal, in Dendermonde gaat het om een coworkingspace en bekijken we nog hoe we het kunnen oplossen.”