Consent choices
top of page

Dit zijn de freelancejobs van de toekomst

Jobs.jpg

In de economie van morgen is het meer dan ooit zaak om je niche te vinden. Wanneer je pas begint als freelancer, en je hebt nog een hele (al dan niet nieuwe) carrière voor je, kies je het best voor een sector waar toekomstmuziek in zit. Zoals een van deze tien domeinen.

We maken ons overzicht op basis van de lijst met de honderd snelst groeiende beroepen van de toekomst, eerder dit jaar uitgebracht door Intelligence Group. En we houden de ondernemers- en freelancefocus in het achterhoofd.

1. IT-expert

IT is een typisch domein waar freelancewerk is ingeburgerd. En dat zal ook in de toekomst zo zijn. Denk aan (relatief) nieuwe technologieën als blockchain, cloud, AI, Internet of Things, robotica, 3D-printing, augmented en virtual reality: er komt een schokgolf aan nieuwigheden op ons af. Corona heeft die digitale golf alleen maar versterkt.

Iemand die het nut en de voordelen van die nieuwe technologie kan uitleggen voor specifieke sectoren of bedrijven, heeft kansen als freelancer. Zeker als je die technologie ook (mee) kan implementeren. Want belangrijk is natuurlijk wel dat je wat je gaat prediken door en door kent.

Denk aan: softwareontwikkelaars natuurlijk, maar ook aan andere (verder opkomende) jobs en profielen als: ICT-architecten, DevOps-specialist (Development & Operations), systeemontwikkelaars, cloud engineer, virtualisatiespecialist, artificial intelligence-monteurs en 3D-printingspecialisten en -technici.

 

2. Coach of trainer

Opleiding is, naast informatica, een van de typische beroepsdomeinen waarin freelancers het goed doen. En het won de afgelopen jaren alleen nog maar aan belang. Dat komt natuurlijk door de doorbraak van levenslang leren. Iedereen leert, op verscheidene momenten in zijn carrière, nieuwe kennis en vaardigheden aan. Dan zijn trainers in gelijk welk veld dus nodig om die kennis bij te brengen of bij te spijkeren. Leerkrachten en trainers duiken dan ook prominent op in de lijst van snelst groeiende beroepen van de toekomst.

Denk aan: freelance leerkrachten en coaches in diverse disciplines.

 

3. (Digitale) marketing en e-commerce

De meeste bedrijven kunnen zichzelf best wel in de markt zetten via de bestaande kanalen. Maar het digitale veld is nieuw, kolossaal groot, volop groeiend en constant in beweging. Niet voor niets zijn marketeers met kennis van en ervaring in de digitale wereld vandaag erg gegeerd. Zeker bij merken die een jong publiek (willen) aanboren is zo’n digitale marketeer onontbeerlijk.

Denk aan: digitale marketeers, e-businessanalisten en e-commercespecialisten.

 

4. Beveiliging

Beveiliging is volgens Intelligence Group een van de snelst groeiende sectoren met een waaier aan jobmogelijkheden. Het gaat hier voor een flink deel over cyber- of IT-beveiliging, maar ook over klassieke beveiliging.

 

5. Milieu

Ook al is het de laatste maanden door al dat coronageweld wat naar de achtergrond verschoven, alles wat met milieu en groene energie heeft te maken, zal verder aan belang winnen. De (freelance-)jobs in het kader hiervan zijn divers, van techniek tot beleid.

 

Denk aan: milieudeskundige luchtkwaliteit, environment health & safety advisor, EPA-adviseurs (EnergiePrestatieAdvies) en smart-buildingtechnicus.

 

6. Recruiting & HR

Al is het maar door de demografische evolutie, de war for talent zal, zeker op lange termijn, aanhouden. Recruitment is een van de skills die de laatste jaren al naar freelancers ging. Een goede freelancerecruiter neemt de bedrijfsleider heel wat kopzorgen uit handen: hij put uit zijn brede netwerk van professionals die actief of latent op zoek zijn naar een job, en speelt een belangrijke rol in de screening.

Denk aan: recruiters, expatadviseurs.

7. Storytelling

Moderne bedrijven willen, los nog van het publiek dat ze ertoe willen aanzetten om hun producten of diensten te kopen, hun verhaal kwijt aan de buitenwereld. Via sociale netwerken, een eigen blog, een eigen videokanaal enzovoort. Alleen is er iemand nodig om dat verhaal ook te vertellen. Een creatieve én technische duizendpoot, die zich uit de slag kan trekken als blogger, impactvolle socialmediaposts kan uitsturen, foto’s kan maken en een webfilmpje kan opnemen en monteren.

Denk aan: storyteller, digital creative, socialmedia-expert.

 

8. Dataspecialisten

Data zijn de nieuwe olie, zo luidt het cliché. Alles wat met data-analyse en -wetenschap te maken heeft, wacht een gouden toekomst. De (freelance-)jobs zijn divers: van business tot technologie, en overlappen met nummer 1: de IT-experts.

Denk aan: business intelligence-specialisten/-ontwikkelaars, datawetenschappers, datawarehouse-ontwikkelaars/-beheerders.

 

9. Vergrijzing

Heel veel jobs de komende jaren, ook voor freelancers, hebben te maken met vergrijzing en de zorg die daarbij komt kijken. De impact hiervan gaat veel verder dan enkel ziekenhuizen en zorginstellingen.

Denk aan: pensioenadviseurs, opticiens, hoorspecialisten, geriaters, levenseindeplanners, uitvaartverzorgers.

 

10. Vaklui

Neen, u hoeft niet per se een specialist te zijn in programmeren, robotica of artificiële intelligentie om de komende jaren nog een job te hebben of te vinden. Meer zelfs: de helft van de honderd snelst groeiende beroepen van de toekomst zijn en blijven mensenwerk. En daar zijn ook heel wat klassieke beroepen, ambachten en stielen bij.


Denk aan: automonteurs, brandweerlui, chauffeurs, koeriers, dakdekkers en lassers.

LEES OOK:

newbrand_sjosuur.jpg
SOHO_luxemerken.jpg
Soso_Website.jpg
Soso_Business_wetten.jpg
bottom of page