Consent choices
top of page

Het ideale thuiskantoor

ideale_thuiskantoor.jpg

Tijdens de lockdown werkte 69 procent van de Belgen van thuis uit. Voor veel freelancers en zelfstandige ondernemers is thuiswerken sowieso de regel. Hoe zorg je voor een thuiskantoor waar je productief kunt werken?

1. Iedereen is anders

Wat je in je thuiskantoor nodig hebt, hangt af van wat je doet. Een zelfstandig copywriter heeft genoeg aan een laptop, terwijl een softwareontwikkelaar meerdere computers en schermen nodig heeft. Vandaag doen we bijna alle meetings online, maar hopelijk kun je in de toekomst klanten toch weer vaker face to face ontmoeten, en dan heb je daar ook plaats voor nodig. Maak een lijstje met wat voor jouw situatie nodig is, en kijk dan waar je dat in je woning kunt inpassen.

 

2. Afgescheiden is beter

In coronatijden hoorde je heroïsche verhalen van koppels die met twee aan de keukentafel moesten thuiswerken en tussendoor kinderoppas speelden. Dapper, maar niet goed voor de productiviteit. Een thuiskantoor is het best een aparte kamer die alleen daarvoor gebruikt wordt, en waar je rustig en ongestoord kunt werken. Een afgescheiden kantoor helpt ook om een val te vermijden waar freelancers al eens in trappen: onvoldoende scheiding tussen werk en vrije tijd. Als je met dezelfde laptop in dezelfde zetel ligt om te werken en om Netflix te kijken, wordt die grens vaag. Is er in je huis of appartement geen kamer op overschot? Richt dan een hoek van een kamer in als thuiskantoor, en gebruik die alleen om te werken. Relaxen doe je elders.

ideale_thuiskantoor2.jpg

3. Meer licht

Voor kantoren bestaan er wettelijke normen voor verlichting en ergonomie. Voor je thuiskantoor ben je niet verplicht om je daaraan te houden, maar voor jezelf en je gezondheid is het beter om dat wel te doen. Zorg in de eerste plaats voor voldoende licht. Natuurlijk licht is het beste, maar omdat je niet alleen bij daglicht zult werken heb je ook kunstlicht nodig. En daar wringt soms het schoentje. De standaardverlichting in woonkamers en slaapkamers, met één lamp aan het plafond, is meestal niet sterk genoeg. Een te lage lichtsterkte belast je ogen, wat erg vermoeiend is. Plaats dus extra lampen zodat er voldoende licht is.
In een woning wordt meestal kunstlicht met een lage kleurtemperatuur gebruikt. Die produceert een warm, geelachtig licht dat bijdraagt tot de gezelligheid. In een kantoor gebruik je beter koeler, witter licht van een kunstlichtbron met een hogere kleurtemperatuur.

LEES OOK:

ideale_thuiskantoor3.jpg

4. Een streepje groen

Een paar planten brengen niet alleen groen in je thuiskantoor, ze zuiveren ook de lucht. Er bestaat zelfs onderzoek dat aantoont dat planten je productiviteit verhogen. Om te beletten dat die gestegen productiviteit volledig opgeslorpt wordt door de aandacht die de planten vragen, kies je het best voor onderhoudsvriendelijke soorten. De drakenbloedboom (dracaena) heeft weinig behoefte aan licht en moet maar om de paar weken water krijgen. Ook een ficus stelt geen hoge eisen. Heb je absoluut geen groene vingers, kies dan voor de aloë vera. Dat is een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen: om de paar weken een scheutje water en klaar.

ideale_thuiskantoor4.jpg

5. Vertrek vanuit je scherm

Om de indeling van je kantoor te bepalen, ga je eerst na waar je computerscherm het best kan staan. Plaats het niet zo dat je met je gezicht naar een raam zit, want dat krijgen je ogen last van het hoge contrast tussen felle zon en het scherm. Loodrecht op een raam maar zonder dat er direct zonlicht op kan vallen is de beste plaats voor een computerscherm.
Het scherm moet hoog genoeg staan: zorg ervoor dat je ogen zich ter hoogte van de bovenrand van het scherm bevinden.
 

6. Breid je laptop uit

Het gros van de computers die vandaag verkocht worden is een laptop. Handig, want die kunnen overal mee naartoe. Maar een laptop op zich is niet ideaal om een hele dag op te werken. Zet je de laptop op een bureau, dat staat het scherm te laag. Plaats je de laptop hoger, dan is het weer lastig typen. Er zijn twee oplossingen. Je kunt ofwel de laptop op een laptopstandaard zetten, zodat het scherm op de ideale hoogte staat. Je sluit dan een extern toetsenbord en muis aan. Of je laat de laptop of je bureau en gebruikt een extern beeldscherm dat op de ideale hoogte staat.

7. Invoer

Ook met je laptop op je bureau blijft een extern toetsenbord een aanrader. Ze tikken soepeler dan de ingebouwde toetsenborden. Om je polsen minimaal te belasten zou het toetsenbord iets lager dan het werkblad van je bureau moeten staan. Je kunt het daarvoor in een uitschuifbare toetsenbordlade plaatsen. Zo’n lade kun je apart aanschaffen en onder een bestaand bureau schroeven. Daarnaast kun je een laptop ook combineren met een externe muis of trackpad. Kies voor toetsenbord-, muis- en trackpadmodellen met een draadloze bluetoothconnectie. Zo verminder je de kabelspaghetti op je bureau.
 

8. Beeld

Skype, Teams en Zoom: online vergaderingen zijn een deel van het leven geworden. Als je voor videocalls de ingebouwde camera van je laptop gebruikt, zet de laptop dan wat hoger, op een laptopstandaard (professioneel) of een stapel boeken (iets minder). Anders is de camera te veel naar boven gericht, en dat geeft een weinig flatterend zicht op je neusgaten. Met de camera recht naar je toe gericht zie je er beter uit op calls.

Doe je vaak videocalls, dan kun je investeren in een externe webcam. Die geeft een beter beeld dan ingebouwde webcams, vooral als er minder licht is. Heb je een degelijk fototoestel liggen? Kijk dan eens na of je dat als webcam kunt gebruiken. Bijna alle cameramerken hebben de voorbije maanden software uitgebracht die dat mogelijk maakt.

ideale_thuiskantoor5.jpg

9. Geluid

Een laptop heeft ingebouwde luidsprekers, maar hoogstaand geluid krijg je daar meestal niet uit. Wil je een streepje muziek in je home office, plaats dan een setje luidsprekers. Wil je huisgenoten niet storen, dan luister je via een (draadloze) hoofdtelefoon. Kies meteen voor een model met noise cancelling. Daarmee verdwijnen omgevingsgeluiden zoals autoverkeer of een buur die het gras afmaait. Als je hoofdtelefoon een microfoon heeft, kun je hem ook tijdens je videocalls gebruiken zonder risico op feedback.

10. Printer en scanner

Het papierloze kantoor is een droom, maar tot we zover zijn moet je soms nog iets kunnen afdrukken. Voor kantoren was lange tijd een laserprinter de beste oplossing, maar tegenwoordig zijn er inkjetprinters met hervulbare inkttanks die even snel en goedkoop in gebruik zijn.

Om inkomende documenten te scannen kun je een multifunctionele printer (MFP) gebruiken. Als je veel of lange documenten wilt scannen, kies dan een MFP met automatische documentinvoer, of een aparte documentscanner.

bottom of page