Consent choices
top of page

Hologrammen: hoe 5G deze coole
technologie mee mogelijk maakt

AANGEBODEN DOOR proximus

hologrammen_header.jpg

Het begon als een heel persoonlijk project: slimme koppen die besloten om van hun kinderen hologramopnames te maken in plaats van gewoon maar platte foto’s. Vandaag werken de drie bedenkers aan 1001 business scenario’s om hologram in te zetten als communicatiemiddel met toegevoegde waarde. Welke lessen trekken we uit het driedimensionale verhaal van de zusterbedrijven Air en Holoway? En wat is de rol van technologie als 5G bij hun verhaal?

Les 1: Vertrek vanuit je eigen passie en interesses

“We zijn ooit gestart met als voornaamste doel het uittesten en op punt stellen van holografische technologie, die ons al langer fascineerde”, vertelt Thomas Verhoef, een van de drie oprichters van Air, samen met Bram Verhoef en Ben Elsen. “Dat leidde tot de app Holo Memory. Hiermee kon je 3D-hologrammen opnemen met je smartphone, maar enkel voor eigen gebruik. Maar we waren het er alle drie over eens: het wordt pas echt leuk wanneer je die hologrammen kan delen. Daarom hebben we Air Hologram ontwikkeld, waarmee je de gemaakte hologrammen kan verzenden en bijna realtime kan communiceren via je eigen hologram.”

Wie vandaag in de Apple App Store duikt, kan er gratis de app Air Hologram downloaden. Met deze app (en een voldoende geavanceerde iPhone) kan je hologrammen maken en die naar anderen verzenden. Je verstuurt korte boodschappen van maximaal 7 seconden en je gesprekspartner kan hierop met zijn of haar hologram antwoorden. “Noem het gerust een WhatsApp met hologrammen”, glimlacht Thomas van Holoway, het bedrijf achter de app.

We zijn benieuwd welke burgemeester als eerste een speech van 5 minuten streamt als hologram naar al zijn burgers.

Les 2: Focus op je sterktes  

Vandaag is deze app vooral een blikvanger waarmee ze de technologie aan een breed publiek kunnen voorstellen. Om holograms echt te vermarkten, als onderdeel van een bredere communicatiestrategie, heb je echter veel meer mankracht en een bredere organisatie nodig. “Wij zijn liever met de technologie bezig dan met het opzetten van een platform om holograms in te integreren. Daarom hebben we besloten de technologie uit de app te distilleren en aan anderen aan te bieden om in te bedden in hun eigen communicatie.”

LEES OOK:

gif bram holo.gif

Bram Verhoef van Air in een voorbeeld van een eigen hologram © Holoway

Les 3: Maak het verschil met de concurrentie

Zo ontstond Holoway, het bedrijf dat de drie hologrammusketiers oprichtten om hun technologie aan te bieden als HaaS, Hologram-as-a-Service dus. Thomas: “Iedereen kan gebruik maken van onze revolutionaire technologie om hun applicaties en communicatie te versterken. Revolutionair omdat we met zo min mogelijk megabytes zo mooi mogelijke, kwalitatieve hologrammen creëren die je near realtime kan doorsturen. Bij onze concullega’s zijn de hologrammen vaak honderden megabytes zwaar, worden ze naar een clouddienst gestuurd voor rendering, en pas daarna – minuten later – naar de bestemmeling gestuurd. Dat vinden wij onaanvaardbaar traag, zeker als deze nog via 4G-netwerken worden verstuurd. Onze technologie is zo goed als instant: ik stuur een hologram naar jou, jij ontvangt die en jij kan meteen jouw hologram terugsturen binnen enkele seconden.” Deze geavanceerde technologie zal met de huidige mogelijkheden van 5G nog veel meer mooie toepassingen mogelijk maken.

Met 5G zitten we met enkele van onze nieuwe producten meteen op de eerste rij.

Les 4: Benut de kracht van 5G

Met de huidige technologie kunnen near realtime hologramgesprekken enkel met clips van vijf à zeven seconden. “Voor langere clips zullen we 5G nodig hebben. Ook het ‘live’ streamen van een hologram naar honderden ontvangers is voorlopig niet aan de orde. Maar met de snelheid en capaciteit van 5G zitten we met enkele van onze nieuwe producten hiervoor meteen op de eerste rij.”
Kwalitatievere hologrammen streamen naar een breed publiek is dus al lang geen verre toekomstmuziek meer. De technologie is er al. “We zijn benieuwd welke burgemeester als eerste een speech van 5 minuten streamt als hologram naar al zijn burgers”, voegt Thomas toe.

Een menselijk gezicht bij customer support, een originele kerstboodschap naar de klanten, 3D-beelden als ondersteuning,…. “Er zijn honderden redenen en evenveel manieren om hologramcommunicatie te starten en te integreren in een communicatiemix,” besluit Thomas. “Al deze opties willen wij mogelijk maken voor onze klanten, zodat zij op termijn warmer en authentieker kunnen communiceren. Met 5G is de basisvoorwaarde – een snel en performant netwerk – al gelegd. Nu is het aan ons en onze community om deze toepassingen op de markt te zetten.”

Benieuwd hoe het netwerk van Proximus ook jouw grootse business-ideeën kan waarmaken?
Ontdek het hier.

Heading 1

bottom of page