Kies je nu al voor een elektrische bedrijfswagen?

Ben je aan een nieuwe bedrijfswagen toe? Dan kan een volledig elektrische wagen een interessante keuze zijn. Elektrische bedrijfswagens zijn fiscaal namelijk veel interessanter.
Een elektrische bedrijfswagen is voor een zelfstandige of vennootschap om verschillende redenen interessant. Om de overstap naar elektrische wagens te bevorderen, worden elektrische bedrijfswagens door de overheid fiscaal vriendelijk behandeld. En wagens met een klassieke verbrandingsmotor zijn in steeds meer steden niet meer welkom: vanaf 2030 mag je met een dieselmotor Brussel zelfs niet meer in.
Elektrische bedrijfswagens en fiscaliteit
Een eerste groot voordeel is dat kosten voor zuiver elektrische wagens (en wagens op waterstof, maar die zijn een zeldzaamheid) voor honderd procent fiscaal aftrekbaar blijven. Voor wagens met verbrandingsmotor en hybride wagens hangt de aftrekbaarheid vandaag af van de CO2-uitstoot. Een auto met een CO2-uitstoot van 180 g/km bijvoorbeeld is vandaag vijftig procent aftrekbaar. Voor wagens die na 1 juli 2023 besteld worden, zal die aftrekbaarheid steeds verder verminderen, tot nul procent in 2028. Voor een auto met een CO2-uitstoot van 180 g/km bedraagt de aftrekbaarheid in 2025 dan nog maar dertig procent. Niet-emissievrije voertuigen die na 1 januari 2026 worden besteld, zullen zelfs helemaal niet meer aftrekbaar zijn.
Naast die hoge fiscale aftrekbaarheid is er nog een tweede stimulans: voor een honderd procent elektrische auto betaal je geen (in Vlaanderen) of minder (in Brussel of Wallonië) BIV en verkeersbelasting
Wat kost een elektrische bedrijfswagen?
​
Een elektrische wagen is duurder dan een vergelijkbare wagen met benzine- of dieselmotor. Maar doordat constructeurs het aanbod aan elektrische wagens uitbreiden, dalen de gemiddelde prijzen wel. In het segment tussen 30.000 en 40.000 euro vind je nu al een twintigtal modellen, terwijl de goedkoopste elektrische wagen (de Dacia Spring) een catalogusprijs van 16.990 euro draagt.
Hoe zit het met het bereik?
​
In dat middensegment is een rijbereik van 200 tot 300 km op een volle batterij haalbaar. Duurdere modellen (met grotere batterij) halen tot 400 of zelfs 500 km. Tenzij je voor je werk elke dag heel België doorkruist, volstaat dat bereik.
Elektrisch rijden vraagt wel een andere manier van denken. In plaats van zoals bij een benzine- of dieselwagen te wachten tot het lichtje van de brandstoftank gaat branden, ga je een elektrische wagen laden zodra het kan. Het maximumbereik is daarom alleen relevant voor afstanden die je in een keer overbrugt, zonder dat je tussentijds oplaadt.
Hoe kun je een elektrische bedrijfswagen opladen
​
Het voordeligst is als je je elektrische wagen thuis of op kantoor kunt opladen. Dat kan in principe met een gewoon stopcontact, maar dat wordt afgeraden omwille van oververhittingsgevaar. Best is een ‘wallbox’ of laadpaal te laten plaatsen. Hiermee gebeurt het laden sneller en veiliger. De kosten voor het plaatsen van een wallbox of laadpaal zijn ook weer honderd procent aftrekbaar.
Als je een laadpaal op een publiek toegankelijke plaats laat installeren - bijvoorbeeld de parking van je bedrijf - bedraagt de aftrekbaarheid tot eind 2022 zelfs 200 procent, en daarna 150 procent tot augustus 2024. Het moet dan gaan om een ‘slimme’ laadpaal waar andere gebruikers met een laadkaart kunnen opladen. De paal moet effectief toegankelijk zijn voor derden tijdens de normale openingsuren van je bedrijf, en je moet de laadpaal registreren bij netwerkbeheerder Fluvius zodat hij in routeplanners en dergelijke verschijnt. Uiteraard word je vergoed voor de stroom die andere gebruikers uit jouw laadpaal halen.
Als je zelf onderweg moet opladen, kun je terecht bij het groeiende netwerk van openbare laadpalen. Een laadbeurt kost daar wel meer dan wanneer je aan je eigen laadpaal laadt. Nog duurder zijn snelladers, die je batterij op een half uurtje tot tachtig procent van de capaciteit opladen.
Hoeveel kost elektrisch rijden?
​
Hoeveel elektrisch rijden exact kost, hangt van heel wat factoren af: de catalogusprijs, de afschrijving van de wagen, de hoeveelheid kilometers je aflegt, wat je betaalt voor je stroom, of je alleen thuis oplaadt of aan publieke laadpalen, de verwachte restwaarde, …
Als je alleen naar de energiekost kijkt, is elektrisch rijden zelfs in deze tijden van stijgende elektriciteitsprijzen goedkoper. Volgens de jongste berekening van mobiliteitsorganisatie Touring bedraagt de energiekost om 100 kilometer af te leggen vandaag gemiddeld 7 à 8 euro per 100 km. Nu diesel meer dan twee euro per liter kost, moet je al een erg zuinige wagen hebben om dat te evenaren.
Als je een elektrische wagen kan opladen met stroom die opgewekt is door je eigen zonnepanelen, rij je nog goedkoper: je betaalt dan niets extra voor je stroom (buiten de prijs van je installatie). Dat lukt natuurlijk niet als je alleen ‘s avonds of ‘s nachts kunt opladen. Je zou dan een thuisbatterij kunnen plaatsen. Die buffert de stroom die je overdag opwekt om later je auto op te laden. Als je met een eenmanszaak werkt, kun je in Vlaanderen voor een thuisbatterij een premie krijgen.