Consent choices
top of page

Zes redenen waarom fiber en kmo’s perfect matchen

AANGEBODEN DOOR PROXIMUS

Proximus-Fiber-Brussel-w780h518.jpg

Glasvezel of fiber is de technologie van de toekomst, maar nu al volop aan de orde. Proximus investeert stevig in de uitrol van het glasvezelnetwerk, zeker ook voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. Bij de bedrijfsleiders, die er nu al over kunnen beschikken, schakelt meer dan de helft binnen het jaar over op fiber. En deze zes argumenten staan daarbij centraal.

De lockdown heeft geleid tot een versnelde digitalisering op diverse domeinen: van telewerken tot onderwijs. En telkens staat een betrouwbaar en performant telecomnetwerk centraal.
De technologie van fiber – en de #inspire2022 strategie van Proximus om gigabitnetwerken uit te rollen - komt dus meer dan ooit als geroepen. Fiber staat hierbij cruciaal, ook voor kmo’s, en wel hierom

1. Fiber is bewezen technologie

(en vandaag beschikbaar aan een betaalbaar tarief)

Fiber is een technologie die al ruim twintig jaar gebruikt wordt door grote bedrijven, datacenters en voor zogenaamde network backbones. Gegarandeerde en zeer hoge bandbreedte (vandaag 1 gigabit, morgen bijvoorbeeld tot 10 gigabit), hoge betrouwbaarheid, latentie (responstijden) die sneller is dan koper en coax, al deze eigenschappen staan daarbij cruciaal.

Deze voordelen zijn al langer bekend. “Maar nieuw is dat dit glasvezelnetwerk met al zijn mogelijkheden intussen ook beschikbaar is voor kmo’s en zelfstandigen. En dit aan tarieven die vergelijkbaar zijn aan wat er vandaag betaald wordt voor een klassieke internettoegang op koper, dus zonder of met amper een meerprijs”, stelt Laurent De Meutter, director network stakeholder management bij Proximus, en in die rol betrokken bij de uitrol van het netwerk. Fiber maakt, volgens hem, het verschil, zeker ook voor kmo’s die er vandaag gebruik van kunnen maken

2. Het is al ruim beschikbaar voor kmo’s (en wordt volop gebruikt)

Proximus rust al meer dan vijf jaar alle nieuwe industriezones, kantoorgebouwen en appartementsgebouwen (met meer dan 10 units) uit met fiber. Maar om fiber versneld en breder naar elk bedrijf en elke woning te brengen, schakelde Proximus verschillende versnellingen hoger in de uitrol ervan.


Tegen het einde van 2028 wil het bedrijf proactief 4,2 miljoen woningen en bedrijven uitrusten, wat neerkomt op een dekking van 70 procent. “Belangrijk is dat in industriezones deze 70 procent vandaag al is bereikt. De technologie is dus niet alleen interessant, maar ook beschikbaar”, stelt Laurent De Meutter. “We zijn namelijk als eerste begonnen met het uitrollen van fiber in industriegebieden en kantoorgebouwen. Gewoon op plaatsen waar veel kmo’s aanwezig zijn. Vandaag de dag heeft 70 à 80 procent van de bedrijven en kmo’s die zich in industriezones bevinden fiber voor de deur. Klanten appreciëren dit ook, want meer dan de helft van onze klanten schakelt binnen een jaar over op fiber, zodra beschikbaar.”

“De technologie van glasvezel komt meer dan ooit als geroepen”

LEES OOK:

3. End-to-end en dus betrouwbaar: fiber komt rechtstreeks binnen

Een klassieker bij telecom is de zogenaamde last mile. De verbinding van uw bedrijf of kantoor naar een snelle netwerkverbining of backbone. Maar bij fiber is er geen last mile tot uw (bedrijfs)gebouw. De vezel zelf komt namelijk rechtstreeks binnen. “Fiber is een zogenaamde end-to-end-technologie”, vertelt Laurent De Meutter. Dat brengt, volgens hem, ook met zich mee dat er onderweg eigenlijk geen interrupties kunnen optreden. “Er zijn onderweg geen connectoren of actieve componenten die storingen kunnen veroorzaken of stuk kunnen gaan. Dat maakt de technologie ook heel robuust.”

4. Open netwerk: ook andere telecomaanbieders bieden het aan

“Als we een toekomstgerichte netwerkinfrastructuur willen garanderen ten behoeve van alle kmo’s, bedrijven, de economie en de maatschappij in het algemeen, moeten we onze toegang van ons netwerk open stellen voor andere partners, zodat elke partner zijn specifieke strategie kan ontwikkelen”, stelt hij. “Vandaag hebben we al een fiberdeal met 28 telecomoperatoren. Zo brengen we de netwerken van de toekomst nog sneller naar nog meer gezinnen en bedrijven. En als ondernemer ben je dus niet noodzakelijk gebonden aan één commerciële partij.”

5. De technologie is toekomstgericht

En die toekomst is op lange termijn. “Met fiber zit je goed voor jaren. Heeft u vandaag mogelijk 1 gigabit ter beschikking, dan zijn dat er binnen enkele jaren mogelijk 10gigabit en meer”, stelt De Meutter. “Eens je fiber beschikbaar is, is dat de technologie voor de komende vijftig jaar. De technologie is future proof. De bandbreedte kan en zal verhogen, maar voor de klant verandert er niets. Ook daarom mogen ondernemers op hun twee oren slapen.”

6. Parallel met huidige technologie

Wat met de bestaande kopertechnologie? “De overgang naar fiber gebeurt geruisloos. Je blijft je huidige connectiviteit behouden, we rollen een netwerk uit in parallel met het huidige netwerk”, stelt hij. “Zodra het beschikbaar is, contacteren we alle klanten en prospecten, om het nieuwe glasvezelnetwerk voor te stellen. De migratie naar dat nieuwe netwerk gebeurt pas na een bestelling.”

Binnen enkele jaren is het wel de bedoeling om het oude koper netwerk uit te schakelen, en alle overblijvende klanten te migreren naar het nieuwe netwerk. Maar volgens De Meutter kan u als ondernemer best nu meteen overschakelen, zodra beschikbaar en met amper een meerprijs. “Je geniet meteen van de voordelen van fiber en je bent klaar voor de toekomst.” Of hoe er alvast redenen  te over zijn om uw bedrijf over te doen schakelen op fiber.

bottom of page