Consent choices
top of page

Office of the Future:

hoe HP de toekomst ziet

AANGEBODEN DOOR HP

20190928_04_OPENOFFICEDSKSPC_A_2875_1000

Zullen we post-corona weer elke dag van de week naar kantoor trekken? Of blijft thuiswerken de norm, en gaan we alleen naar kantoor als het moet?

Al voor de coronacrisis was duidelijk dat de traditionele manier van werken op zijn grenzen botste. Een kwart van de Belgische werknemers had fysieke klachten wegens te veel stress, en een op tien had een burn-out of was een burn- out nabij. Door het vele woon-werkverkeer waren de files op zeven jaar verdubbeld. Bovendien vonden werknemers het moeilijker het werk los te laten: twee op drie lazen nog werkgerelateerde e-mails voor het slapengaan.
 

De coronacrisis verplichtte ons om van de ene dag op de andere anders te gaan werken: iedereen moest van zo veel mogelijk thuis te werken. En wat bleek: thuiswerkers winnen elke dag tijd doordat ze niet in de file staan; ze kunnen zich beter concentreren; en vaak is een online meeting best wel efficiënt. Maar continu thuiswerken is minder bevorderlijk voor creatief samenwerken, informeel overleg en sociale contacten.

Hybride werkomgeving: het nieuwe normaal

72 % van de werknemers wil ook in de toekomst graag minstens 2 dagen per week van thuis werken en de andere dagen bijvoorbeeld op kantoor. Tegelijkertijd beseffen ook werkgevers dat hun medewerkers in de toekomst mobieler willen werken: 82 % van de bedrijfsleiders geeft aan hun werknemers in de toekomst de mogelijkheid te bieden om af en toe remote te werken. Het Office of the Future zal dus het beste van twee werelden combineren. Zo ontstaat een 'hybride' werkomgeving waar werk niet aan één plek gebonden is, maar waar we elke taak uitvoeren op de plek die daar het meest voor geschikt is.


Het kantoor krijgt een andere rol. We zullen naar kantoor gaan om samen te werken, te connecteren met collega's, te communiceren en creatief te denken. Omdat niet iedereen elke dag naar kantoor zal komen, zijn er minder desks nodig. Er komen wel meer grote en kleine ruimtes om te vergaderen en te co-creëren, ruimtes voor videoconferentie, en stille ruimtes voor wie geconcentreerd wil werken. Uiteraard krijgen specifieke afdelingen nog steeds aparte ruimtes; denk aan een testlabo, een opslagruimte, een R&D-departement ...

Het thuiskantoor van morgen

Als mensen twee of meer dagen structureel thuis gaan werken, hebben ze daar een volledig ingerichte werkruimte nodig om productief te zijn. Met de laptop aan de keukentafel: dat hou je niet vol. Het is dus belangrijk dat werkgevers mee nadenken over wat er effectief nodig is om thuis productief te werken. Waarom medewerkers niet voorzien van een desk die in de hoogte verstelbaar is,  en ergonomische bureaustoel, of misschien zelfs een zit-stawerkplek? Denk ook aan de juiste verlichting: die bevordert de productiviteit en vermindert fysieke klachten zoals hoofdpijn.


Zorg ook voor een extra computerscherm dat in de hoogte verstelbaar is. Thuiswerkers kijken veel langer naar een scherm dan op kantoor, omdat er geen fysieke vergaderingen zijn. Om oogproblemen te vermijden, is een scherm met een laag blauw lichtniveau dan beter, bijvoorbeeld HP displays van de E-series. Een goede webcam en een headset met geluidsonderdrukking zijn onmisbaar geworden.


Vergeet ook de printer niet. Thuis zullen werknemers zich heel vaak toeleggen op focustaken, zoals het verwerken of redigeren van informatie. Dat doe je beter op papier dan op een scherm; wie een tekst op papier leest, onthoudt meer. Print zal altijd belangrijk blijven; een gemiddelde thuiswerker print 132 pagina’s per maand . Dat volume is te laag om een zware businessprinter te verantwoorden. Een compacte, multifunctionele printer uit de OfficeJet-reeks is een betere keuze.

LEES OOK:

Een andere manier van leidinggeven

De hybride werkomgeving omvat veel meer dan een andere inrichting van een kantoor en meer thuiswerk. Het succes ervan staat of valt met een resultaatgerichte cultuur waarin vertrouwen belangrijk is. Het doet er dan bijvoorbeeld niet zozeer toe hoeveel uren iemand aan een bureau zit, zolang het doel maar bereikt wordt. In organisaties met een traditioneel controlerende werkcultuur ligt het vaak moeilijker om het gevoel van controle los te laten. De nieuwe manier van werken vereist dus ook een andere aanpak door CIO, HR en facilities. Ook de CEO moet deze manier van werken ondersteunen.

bottom of page