Vijf online speerpunten voor (vrije) zorgberoepen
AANGEBODEN DOOR proximus

Ben je als ondernemer of vrij beroep actief in de zorgsector? Ook dan kan online aanwezigheid en marketing meer voor je betekenen dan je denkt. Recente voorbeelden tonen dat aan, en de coronacrisis gaf een extra zetje.
Vrije beroepen in de zorg en online marketing: het was jaren een aparte combinatie. Toch liggen er voor apothekers, diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen, logopedisten, kinesisten, verpleegkundigen, tandartsen en dokters online mogelijkheden. En zeker voor die instituten, denk aan sport- of dansscholen, die volop de online kaart trekken.
Weinig interesse
​
Als het om het hanteren van moderne, digitale communicatiemedia gaat, hinken vrije beroepen traditioneel nog wat achterop. Tijdsgebrek speelt hen parten, maar soms ook wettelijke beperkingen. Tot voor een jaar of vijf, blijkt uit onderzoek van de Federatie Vrije Beroepen, besteedde iets meer dan de helft van de vrije beroepers amper een half uur per week aan online communicatie.
COVID-19 gaf hun digitale aanwezigheid wel een boost. “De coronacrisis vormde voor veel vrije beroepers een belangrijke trigger om, veel meer nog dan voorheen, de digitalisering te omarmen”, stelt Marieke Wyckaert, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen (FVB). “Denk daarbij aan digitale consultaties door advocaten, dokters of psychologen.” Veel vooruitgang dus, maar ook nog veel kansen. En wel hier.
1. Een gebruiksvriendelijke (en vindbare) website
​
Een mogelijkheid die haast elk vrij zorgberoep heeft, is een gebruiksvriendelijke en duidelijke website. Vijf jaar geleden beschikte slechts 54 procent over een eigen website, aldus een onderzoek van de Federatie Vrije Beroepen. Intussen raakt zo’n website, met informatie over dienstverlening en bereikbaarheid, bij veel vrij beroepen toch ingeburgerd. Vaak is het ook nuttig om jezelf of het team voor te stellen, en je expertisedomein of werkwijze. En uiteraard ook je contactgegevens.
Naast gebruiksvriendelijkheid is hier ook zoekmachineoptimalisatie van tel, zoals het gebruik van zoekwoorden op die website die potentiële klanten gebruiken op zoekmachines en zo bij je terecht kunnen. Heel typisch voor de sector is ook de aanwezigheid op specifieke websites zoals www.vind-een-coach.be of meer specifieke als www.vind-een-kinesist.be.
2. Focus op online dienstverlening
​
Online kan zeker ook bijdragen tot een goede dienstverlening. Bij vrije beroepen in de zorg is het vaak een kwestie van afspraken maken, en indien van toepassing ook de openings- of raadplegingsuren bekendmaken. Online aanwezigheid en online kanalen kunnen dit hele proces erg efficiënt maken. Denk aan reminders voor afspraken via e-mail en SMS. Of aan opengestelde agenda’s waar klanten in kunnen boeken zonder te moeten telefoneren. “Deze werkwijze raakt meer en meer ingeburgerd, ook bijvoorbeeld bij zorgberoepen zoals psychologen, fysiotherapeuten of diëtisten. “En dus niet enkel bij het gymcentrum waar je online je terrein kunt boeken”, vertelt Yohann Le Bris, digital marketing expert bij Proximus Business.
3. Contentmarketing
​
Vrije beroepers zijn vooral gefocust op een kwaliteitsvolle dienstverlening, en dat is goed. Maar inzake marketing kunnen ze zeker meer doen, ook binnen de eigen deontologische mogelijkheden. Niet zozeer ‘reclame maken’, maar wel meer zichtbaarheid genereren en meer expertise tonen. “Het vrije beroep is een sterk merk. De beoefenaars kunnen, onder meer via hun online communicatie, een geloofwaardig alternatief bieden voor de minder betrouwbare content die her en der online verschijnt”, klinkt het bij de Federatie Vrije Beroepen. “Als fysiotherapeut kun je via je website bijvoorbeeld info geven over revalidatie, training en voeding, allemaal zaken die jouw expertise zijn.”
4. Schakel sociale media in
​
Sociale media zijn in opmars, al zijn er ook hier nog mogelijkheden. Uit recente cijfers van Statbel blijkt dat in totaal 52 procent van de vrije beroepers actief zijn op netwerkplatformen. Bij sportcoaches of -scholen zijn bijvoorbeeld Facebook of Instagram erg aan de orde als media om contact te houden met klanten. Zo kunnen die vragen stellen of chatten.
Sociale media kan, zeker voor deze sector, ook een goede plaats zijn om reviews te krijgen van klanten, vult Yohann Le Bris van Proximus Business aan. “Dat kan een spontane review zijn, of bijvoorbeeld een reactie op een post. In elk geval is het zeer belangrijk om reactief te zijn, zeker bij negatieve feedback. Dat kan ook veel tijd in beslag nemen, maar er bestaan tools die het allemaal centraliseren, en die het makkelijker en efficiënter maken om naar de klant te luisteren en te interageren”, stelt Le Bris.
LEES OOK:
5. Video
​
Video is voor vrije beroepen, ook rond zorg en gezondheid, alleen maar belangrijker geworden. Denk aan psychologen of mental coaches die hun sessies online hebben weten te organiseren. Of denk aan de dansschool die online lessen aanbood. Maar zelfs na corona is het gebruik van video en kanalen als YouTube zeker van tel voor zorgberoepen. Zo geven bijvoorbeeld nog heel wat psychologen hun intakegesprek of kinesitherapeuten hun consultatie via video. Of hoe video, en online in het algemeen, de dienstverlening van de zorgberoeper alleen maar heeft kunnen verrijken.