Consent choices
top of page

Vijf tips om efficiënt te printen

AANGEBODEN DOOR HP

colossus.jpg

Er wordt al jaren gepraat over het paperless office, het kantoor zonder papier. Maar ook in een thuiskantoor is papier nog niet weg te denken. Hoe gebruik je je printer het efficiëntst?

1. Deel je printer

Hangt je printer nog met een usb-kabel aan je computer vast? Dat kan handiger. De meeste recente printers kun je opnemen in een Wi-Fi netwerk. Als je dat doet, kan je de printer gebruiken vanop alle toestellen in je netwerk. Met een app zoals HP Smart kan dat ook vanop mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Met die app kun je documenten en foto's afdrukken, papieren documenten of foto's met je mobiel apparaat inscannen en printen, en vanop je smartphone kun je ook de printerstatus controleren en inkt of toner bestellen. Dat is vaak zelfs handiger dan vanop je computer.

Kan of wil je een printer niet opnemen in je Wi-Fi netwerk, dan kan je op sommige printers ook rechtstreeks draadloos printen via Wi-Fi Direct. Je stuurt de printopdracht dan rechtstreeks van een computer of mobiel apparaat naar de printer.

smartservices.jpg

2. Gebruik Print Preview

Heb je ook al voorgehad dat een document net niet op een pagina past, en dat er nog een pagina met één regeltje tekst uit de printer rolt? Om dat te vermijden controleer je altijd even de Print Preview in de printdialoog. Zie je dat de tekst net niet op het aantal pagina's past, verklein de afdruk dan naar bijvoorbeeld 97% tot hij wel past.

Als je websites afdrukt, ben je wellicht niet geïnteresseerd in allerlei banners of navigatie-elementen. Activeer voor je afdrukt eerst de Reader-weergave in je browser. Dan wordt alleen de hoofdtekst weergegeven en afgedrukt. In Safari op mac OS en iOS vind je het Reader-icoon links in de adresbalk. In Microsoft Windows Edge activeer je de 'Reading View' via het boek-icoon rechts in de adresbalk. Voor de Chrome-browser zoek je een Reader View extensie via Venster > Extensies.

LEES OOK:

newbrand_sjosuur.jpg
SOHO_luxemerken.jpg
Soso_Website.jpg
Soso_Business_wetten.jpg

3. Druk dubbelzijdig

Door lange documenten tweezijdig af te drukken, heb je maar half zoveel papier nodig. Het makkelijkst is dat als je printer automatisch dubbelzijdig kan afdrukken. De printer bedrukt dan eerst de ene zijde, trekt het papier weer naar binnen en bedrukt dan de andere zijde. Heeft je printer die functie niet, dan zal hij eerst alle recto-pagina's bedrukken. Vervolgens haal je die uit de uitvoerlade en voer je ze opnieuw in zodat de verso-pagina's gedrukt kunnen worden. Veel printerstuurprogramma's tonen daarbij een pop-upvenster op de computer met instructies voor het plaatsen van het papier. Volg de stappen in het venster exact zoals ze worden weergegeven, want anders zal je printer twee keer op dezelfde zijde printen.

Een andere optie om papier te besparen is de optie "Meerdere pagina's op één pagina afdrukken". Daarmee laat je bijvoorbeeld twee A4-pagina's naast elkaar op één vel papier afdrukken. Voor je een lang document zo afprint, test je dat best eerst met twee pagina's uit. Zo kan je beoordelen of de tekst niet te klein wordt.

4. Kies kleur bewust

Als je een printer hebt die in kleur kan afdrukken, denk dan even na of je een document wel in kleur wil afdrukken. Voor een webpagina of een e-mail waarin je correspondent een kleurrijke handtekening heeft gezet, is dat wellicht niet nodig. Door in het printerstuurprogramma voor zwart/wit te kiezen, gebruikt je printer alleen zwarte inkt of toner, en daardoor ligt de afdrukkost lager.

Maar: als kleur een echte meerwaarde heeft, print dan zeker in kleur. In Excel-tabellen, grafieken en presentaties zorgt kleur ervoor dat je de informatie sneller en beter opneemt. Een fraaie staafgrafiek zegt veel minder als alles er grijs uitziet.

5. Kies de juiste printer

De belangrijkste factor om je printkosten in de hand te houden, is een printer te kiezen die aansluit bij wat je nodig hebt. Het kan verleidelijk zijn om een erg goedkope printer aan te schaffen, maar als je die intensief gebruikt, zal je veel uitgeven aan consumables (inkt of toner). Als je kijkt naar die total cost of ownership is het beter om een duurder model met een lagere gebruiksprijs te kiezen. Je kan ook besparen door te kiezen voor een printer die geleverd wordt met een grote startvoorraad inkt. Bij de HP Smart Tank inkjetprinters zit voldoende inkt meegeleverd om drie jaar zorgeloos te printen. Ook de HP Neverstop laserprinters bevatten voldoende toner om duizenden pagina's te printen. Met een Smart Tank of Neverstop printer ligt je prijs per afdruk lager en moet je inkt of toner alleen bijvullen in plaats van telkens een cartridge te vervangen.

Wil je graag op voorhand zekerheid over de totale printkosten, dan kan je kiezen voor de Instant Ink formule. Dat werkt zoals een telecom-abonnement. Je kiest een plan op basis van het aantal pagina's dat je per maand print – van 15 tot 700. Je betaalt een vast bedrag per maand en krijgt tijdig nieuwe inkt geleverd, zonder dat je zelf actie moet ondernemen. Print je minder, dan kan je de ongebruikte pagina's meenemen naar een volgende maand; print je meer, dan betaal je een kleine meerprijs voor de pagina's buiten je 'pack'. Als je nog niet zeker weet hoeveel pagina's je nodig hebt, kun je met een van de plannen beginnen en dat op elk moment wijzigen. Kijk hier welke printers geschikt zijn voor Instant Ink.

bottom of page