Consent choices
top of page

Thuiswerk: zo hou je je pc en netwerk veilig

AANGEBODEN DOOR HP

security_HP_online_oktober_01.jpg

Bij je thuis heb je hoogstwaarschijnlijk geen IT-medewerkers rondlopen die waken over de veiligheid van je computers en netwerk. Met deze tips kun je op een veilige manier werken.

1. Gebruik beveiligingssoftware

Installeer beveiligingssoftware van een betrouwbare softwaremaker. Deze software voorkomt dat virussen en andere vormen van malware (schadelijke software) je computer aantasten. Zorg ervoor dat deze beveiligingssoftware automatisch nieuwe updates krijgt. Slimme software zoals HP Sure Sense detecteert niet alleen gekende malware, maar blokkeert ook elke verdachte handeling.

 

2. Hou je systeem en programma’s up-to-date

Softwaremakers brengen regelmatig beveiligingsupdates uit om zwakke plekken in het besturingssysteem of individuele programma’s te beveiligen. Hou je systeem steeds up-to-date met de nieuwste beveiligingsupdates.

 

3. Gebruik een wifiwachtwoord

Een open, onbeveiligd draadloos netwerk is het equivalent van een openstaande voordeur. Schakel daarom een wachtwoord op je router in, als dat nog niet gebeurd is. Gebruik bij voorkeur WPA2-beveiliging en niet het oudere WEP.

 

 

4. Gebruik een VPN

Een VPN (virtual private network) is een beveiligde verbinding met een netwerk. Veel bedrijven laten thuiswerkers via zo’n VPN een verbinding met het bedrijfsnetwerk maken. Dat is veiliger dan een gewone internetverbinding. Je kunt ook een abonnement op een VPN-service nemen om je eigen internetverkeer te beveiligen.

 

5. Gebruik encryptie

Door encryptie (versleuteling) te gebruiken, voorkom je dat bestanden en gegevens in verkeerde handen terechtkomen als je computer gestolen zou worden. Windows en Mac OS hebben ingebouwde versleutelingssystemen, maar je moet die wel activeren.

 

6. Kijk uit met videochats

Vergaderen via video is het nieuwe normaal. Als je je video aanzet, zorg er dan voor dat er geen gevoelige informatie op je bureau of in je kantoor zichtbaar is. Als je je scherm deelt, zorg er dan voor dat er geen vertrouwelijke info te zien is zoals de naam van een document of map op je computer.

7. Wees op je hoede voor social engineering

Social engineering is een vorm van oplichting waarbij hackers persoonlijke informatie proberen te achterhalen door je vertrouwen te misbruiken. Je krijgt bijvoorbeeld zogezegd een telefoontje van een helpdesk waarin naar je wachtwoord gevraagd wordt, of je ontvangt een mail die van een collega lijkt te komen waarin een betaling gevraagd wordt. Wees extra op je hoede en deel geen vertrouwelijke informatie als je niet 100 procent zeker bent met wie je te doen hebt.

LEES OOK:

newbrand_sjosuur.jpg
SOHO_luxemerken.jpg
Soso_Website.jpg
Soso_Business_wetten.jpg
security_HP_online_oktober_02.jpg

Gebruik een zakelijke pc

Nog een gouden tip om veilig te werken: kies voor een zakelijke pc in plaats van een gewone consumentencomputer. Waar je op een consumenten-pc meestal alleen een eenvoudige virusscanner aantreft, zijn zakelijke computers zoals de Elite familie van HP uitgerust met geavanceerde systemen om allerlei bedreigingen af te weren. HP Sure Sense bijvoorbeeld gebruikt artificiële intelligentie om verdachte processen op een computer in quarantaine te plaatsen. Zo wordt voorkomen dat een nieuw type malware dat je virusscanner nog niet herkent schade zou aanrichten.


Omdat heel wat malware verspreid wordt via websites en mailbijlagen, zorgt een systeem zoals HP Sure Click ervoor dat websites en bestanden waar je op klikt geopend worden in een veilige, geïsoleerde omgeving. Zo kan een eventuele dreiging zich niet verspreiden over je systeem. Mocht het ooit nodig zijn om een pc opnieuw te installeren, dan zorgt een image manager zoals HP Sure Recover ervoor dat je altijd de laatste versie van het besturingssysteem installeert.


De zakelijke laptops van HP zijn bovendien uitgerust met multi-factor authentication. Hiermee stel je in of er voor het inloggen ook gezichts- en/of vingerafdrukherkenning gebruikt wordt, naast of in de plaats van het gewone wachtwoord.

bottom of page