Consent choices
top of page

Wanneer ga je als ondernemer met pensioen?

Foto_artikel_pensioen.jpg

Als zelfstandig ondernemer met pensioen? Dat is zeker aan de orde, maar (veel) later dan de meeste andere werkende profielen.

Als ze konden kiezen, zouden Belgische werknemers ouder dan 55 jaar al op hun 64ste met pensioen willen gaan. Werknemers jonger dan 25 jaar zouden dat moment liever verschuiven naar 55 jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx. Die vroeg vijfduizend Europese werknemers onder meer naar hun gewenste pensioenleeftijd. Belangrijkste conclusie: hoe ouder, hoe hoger ook de gewenste pensioenleeftijd.

Foto_artikel_pensioen_reserve.jpg

En zelfstandigen?

 

Hoe zit het bij zelfstandigen? Zij gaan vaak pas later met pensioen, en blijven vaak dan nog deeltijds aan de slag met en voor hun zaak. De cijfers bevestigen dit voor een deel.

Zelfstandige Belgen ouder dan 55 en met personeel in dienst, willen gemiddeld het langst blijven werken: tot hun 68 jaar. Dat is vijf jaar langer dan het algemene gemiddelde bij wie in loondienst is.

Opvallend is wel dat ook (jonge) ondernemers tegenwoordig hopen veel sneller met pensioen te gaan. Het verschil is namelijk frappant: jonge zelfstandigen tussen 18 en 34 jaar willen doorgaans het vroegst met pensioen met een gemiddelde van 47 jaar in alle landen.

Vanwaar dit verschil? “Dat valt wellicht te verklaren door de levensfase waarin ze zich bevinden”, oppert Cathy Geerts, CHRO bij SD Worx. “Maar velen willen vroeger dan de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaan”, stelt ze vast. “Dat creëert een spanningsveld, wil men de sociale zekerheid betaalbaar houden.”

LEES OOK:

bottom of page