Consent choices
top of page

Kwaliteit rijmt op connectiviteit? Bij Caan Architecten wel!

AANGEBODEN DOOR proximus

hoofdbeeld.jpg

Wie bij Caan Architecten aanklopt, doet dit meestal na doorverwijzing van andere klanten of omdat men een andere realisatie van hen heeft bewonderd. Dit architectenbureau leeft immers al decennia op een gedegen reputatie van aandacht voor kwaliteit en betrokkenheid bij het project. Een reputatie die het tegenwoordig steeds vaker dankt aan de juiste technologie.

Caan Architecten is een Gents architectenbureau met een 20-tal medewerkers. Het werd begin deze eeuw opgericht door Koen Heijse. In 2010 werd Roel Cocquyt medevennoot en in 2020 kwam Wannes Philips als derde vennoot aan boord. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen bureau met zowat twintig medewerkers.

Caan Architecten verzorgt vooral projecten in de bouw van privéwoningen, appartementen voor promotoren en sinds enkele jaren ook kantoren. “Dat laatste vergt wel een andere benadering. Alleen al op vlak van technieken is er een andere aanpak dan bij reguliere woningen en appartementen”, merkt Wannes Philips op, “maar ook bij die grotere projecten blijven we nauw betrokken en blijven we steeds in rechtstreeks contact met de bouwheer. De persoonlijke klik en het perfect aanvoelen van wat de klant precies wil is erg belangrijk voor we aan de slag gaan. Dat blijven we ook nadien aftoetsen, tijdens het ontwerp maar ook bij de opvolging van de werf.

caan-hq-photo-cafeine-be.jpg

Het kantoor van Caan Architecten

Oog voor detail 


Die aandacht voor het persoonlijke contact gaat gepaard met een oog voor detail, zodat de klant precies krijgt waarvoor hij of zij heeft getekend. “We staan gekend voor de opvolging van ons werk tijdens de uitvoering”, bevestigt Wannes Philips, “Mede dankzij onze geregelde werfbezoeken kunnen we er doorheen het hele project op toezien dat alles tot in de details wordt uitgevoerd zoals voorzien.”

Tot voor kort werden bijna alle afspraken met ingenieurs en andere externe contacten zo veel mogelijk fysiek belegd. Van Teams of andere online meetings was nauwelijks sprake. “Dat is sinds corona wel veranderd,” merkt Wannes Philips op, “'Toch genieten fysieke afspraken onze voorkeur omwille van het persoonlijke contact. Maar een tussentijdse Teams-meeting kan ook wel een enorme tijdswinst betekenen.”

“De persoonlijke klik en het perfect aanvoelen van wat de klant precies wil is erg belangrijk voor we aan de slag gaan.”

LEES OOK:

Een tablet bij elk werfbezoek

Tijdens die werfbezoeken maken de architecten gebruik van hun smartphone of een tablet om foto’s te maken. De foto's worden gebruikt om het werfverloop te documenteren. “Op termijn zouden we voor elk werfbezoek een tablet willen voorzien, maar zolang er onduidelijkheid is over welk programma we best gebruiken voor communicatie met de ingenieurs en bouwheren, houden we de boot nog even af. Best jammer want dankzij 5G is er al voldoende connectiviteit op de werven om een degelijke opvolging ter plekke mogelijk te maken.”
     
Ook op het architectenkantoor in Gent kunnen de Caan-medewerkers al genieten van de voordelen van een snelle verbinding, vult Wannes Philips aan: “We hebben veel grote bestanden en die moeten we vaak bewerken met geheugenintensieve programma’s. Daarom doen we het merendeel van ons werk op eigen machines en niet in de cloud. Onze bestanden worden lokaal opgeslagen, in onze serverruimte, maar die willen we geregeld kunnen ontdubbelen naar een andere locatie. Daarom hebben we vrij snel voor fiber gekozen. Voor de opslag naar de server en de back-up naar de ontdubbelde server op afstand komt de glasvezelverbinding wel van pas. Je zal maar meemaken dat er een zware crash plaatsvindt tijdens het back-uppen, die je met een snellere verbinding had kunnen vermijden.”

Ook voor de communicatie met de buitenwereld is de snellere verbinding geen overbodige luxe, stelt Wannes Philips: “We hebben permanent internet nodig. We kunnen geen half uur zonder mails of toegang tot informatie. Voor onze mails kunnen we best wel wat bandbreedte gebruiken, met de vaak grote bestanden die we moeten doorsturen. Bestanden tot 6 MB zetten we in de mail als bijlage, voor grotere bestanden schakelen we Wetransfer in. De tijdwinst die je dan realiseert met een glasvezelverbinding is best wel indrukwekkend voor een bureau als het onze.”

Van papier tot ‘digital only’

De wereld van aannemers en andere spelers in de bouwsector is uiterst divers, merkt Wannes Philips op: “Met kleinere aannemers en bouwheren wordt er nog veel op papier gewerkt, bij de grotere komt er geen papieren document meer aan te pas. En wij moeten iedereen kunnen bedienen, dus je moet ook de nodige technologie en connectiviteit in huis hebben.”

Met hun huidige glasvezelverbinding en toegang tot 5G zit Caan Architecten al goed gebeiteld. “Eén ding kan nog beter”, zegt Wannes Philips: “de draadloze ontvangst op sommige uithoeken van de werven (lacht). Met alle ijzer en gewapende beton in de gebouwen is het soms even zoeken naar een plekje waar je draadloze verbinding hebt. Maar verder zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Alles wat op ons afkomt van nieuwe toepassingen en bestanden, hoe zwaar ook, zal op het vlak van connectiviteit weinig problemen opleveren.”

Benieuwd hoe het netwerk van Proximus jouw grootse business-ideeën kan waarmaken?
Ontdek het hier.

Heading 1

bottom of page